logoweb

Open menu
info.png
ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

PINGAT & DARJAH KEBESARAN ANGKATAN TENTERA

 PERHATIAN:   Telegram ATM medium saluran perkongsian informasi berkaitan ATM untuk dikongsikan bersama masyarakat umum.


Aduan dan Pertanyaan  Soalan Lazim  Hubungi Kami 
Peta Laman    Carian    lang ms  lang eng      

 • Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) +

  Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP)

  Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) adalah anugerah tertinggi persekutuan di Malaysia. Ia diwujudkan pada 29 Julai 1960 dan diwartakan pada 11 Ogos 1969. Anugerah ini adalah pingat tertinggi dalam senarai pingat Persekutuan Malaysia Anugerah, dan berada di kedudukan lebih tinggi daripada Darjah Kerabat Diraja Malaysia (DKM) dianugerahkan kepada Kerabat Diraja di Malaysia.

 • Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) +

  Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT)

  Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) adalah Pemerintah Tertinggi Perkhidmatan Tentera dianugerahkan kepada Ketua Angkatan Tentera dan Ketua Perkhidmatan dalam Angkatan Tentera Malaysia. Pingat ini boleh juga diberikan kepada Komander Luar Negara sebagai anugerah Kehormat. Diberikan untuk perkhidmatan cemerlang.

 • Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) +

  Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT)

  Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) adalah yang Pingat kedua tertinggi daripada Perkhidmatan Tentera yang dianugerahkan kepada Komander Tentera Kanan berpangkat Mejar Jeneral dan ke atas atau yang setaraf dengannya untuk memaparkan perkhidmatan cemerlang. Boleh juga diberikan kepada rakan-rakan Tentera Luar Negara sebagai anugerah Kehormat.

 • Pingat Gagah Berani (PGB) +

  Pingat Gagah Berani (PGB)

  Pingat Panglima Gagah Berani (PGB) adalah pingat yang diberikan oleh kerajaan Malaysia. Nama diterjemahkan kepada "keberanian". Ia boleh dianugerahkan selepas kematian. Anugerah itu diwujudkan pada 29 Julai 1960. Ia telah secara rasmi diwartakan oleh sebuah akta parlimen pada 11 Ogos 1960.

 • Kesatria Angkatan Tentera (KAT) +

  Kesatria Angkatan Tentera (KAT)

  Kesatria Angkatan Tentera (KAT) adalah pingat keempat yang dianugerahkan kepada Leftenan Kolonel atau setaraf bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat.

 • Bentara Angkatan Tentera (BAT) +

  Bentara Angkatan Tentera (BAT)

  Bentara Angkatan Tentera (BAT) adalah pingat kelima diberikan kepada lain-lain pangkat dalam Angkatan Tentera Malaysia bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat.

 • Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) +

  Pahlawan Angkatan Tentera (PAT)

  Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) adalah pingat yang ketiga diberikan kepada Pegawai Kanan berpangkat Kolonel dan Brigadier Jeneral atau setaraf bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat.

 • 1