logoweb

Open menu
info.png
ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

BERITA TERKINI & SEMASA

 PERHATIAN:   Telegram ATM medium saluran perkongsian informasi berkaitan ATM untuk dikongsikan bersama masyarakat umum.


Aduan dan Pertanyaan  Soalan Lazim  Hubungi Kami 
Peta Laman    Carian    lang ms  lang eng      

SUNGAI UDANG, 28 Okt 23 – Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Datuk Seri Mohammad bin Ab Rahman telah menyempurnakan Majlis Penganugerahan Beret Merun dan Sayap Penerjunan Kanan Kehormat 10 Briged (Para) kepada General Songwit Noonpackdee, Panglima Angkatan Tentera, Angkatan Tentera Diraja Thailand di Dataran Parawood 8 RRD Para, Kem Terendak, Melaka.

Penganugerahan tersebut merupakan pengiktirafan dan penghormatan Angkatan Tentera Malaysia kepada General Songwit Noonpackdee. Beliau merupakan individu ke-70 yang dianugerahkan beret merun dan sayap penerjunan kanan kehormat.

Beret merun dan sayap penerjunan kanan kehormat tersebut hanya dianugerahkan kepada individu atau pemimpin tertinggi tentera, atau kerajaan sama ada dari dalam atau luar negara di atas penghormatan serta pengiktirafan 10 Briged (Para) kepada mereka yang menerimanya.

Acara berkenaan turut dihadiri Panglima Tentera Darat, Jeneral Dato' Muhammad Hafizuddeain bin Jantan, Panglima 10 Briged (Para), Mej Jen Datuk Khairul Azmizal Ahmad Natal serta Pegawai Kanan Angkatan Tentera Malaysia.

Sebelum majlis, beliau telah dipersembahkan dengan demonstrasi penerjunan bebas menggunakan military tactical glider dari aras lima ribu kaki menggunakan pesawat EC-725 dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Kemudiannya, berlangsung pertunjukan Latihan Tempur Tanpa Senjata (TTS) oleh pasukan 361 Bateri Rejimen Artileri Diraja (RAD) Para yang berperanan sebagai seni membela diri termasuk tangkisan dan tumbukan. Pertunjukan ketiga adalah tugas mencari, mengesan dan menjejak kumpulan musuh oleh satu seksyen yang melaksanakan renang tempur bersama dua combat tracing team. Seterusnya, adalah pertunjukan Tactical Combat Casualty Care (TCCC) yang memberi rawatan asas kecemasan dengan pantas di medan pertempuran. Tindakan ini adalah hasil gabungan aspek medikal dan taktikal ke atas yang didemonstrasikan ke atas satu seksyen anggota yang diserang hendap oleh musuh semasa melaksanakan rondaan. Persembahan diteruskan dengan beberapa latihan keyakinan diri, pertunjukan light observation helicopter Agusta A-109 dan tembakan memusnah sasaran oleh MD-530G dari Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) sebagai Close Combat Attack (CCA), bantuan tembakan pelindungan udara aras rendah iaitu Missile Anza MK-II, tembakan artileri dan fast roping melibatkan lapan anggota.

Selepas penganugerahan itu, General Songwit menyaksikan persembahan Tarian Perang PARA yang melambangkan keberanian seorang pahlawan oleh pegawai dan anggota lain-lain pangkat (LLP) 10 Briged (Para). Keseluruhan demonstrasi tersebut melibatkan kira-kira 22 pegawai dan 1200 anggota 10 Briged (Para).

Terdahulu, General Songwit Noonpackdee telah tiba di Malaysia pada 26 Oktober 2023 sempena lawatan rasmi ulung luar negara beliau dalam mengukuhkan hubungan dua hala dan kerjasama ketenteraan yang sedia terjalin di antara Angkatan Tentera Diraja Thailand dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas mengambil alih tampuk pemerintahan pada 1 Oktober 2023.